ВІТАЄМО ГОСТЕЙ ТА УЧАСНИКІВ Х МІЖНАРОДНОГО ФЕСТИВАЛЮ ДЕРУНІВ ТА БЛАГОДІЙНОЇ АКЦІЇ «ВИРОСТИШ КАВБУЗ – ОДЕРЖИШ ПРИЗ!

Версія для друку
0409182

8 вересня 2018 в центральному парку міста Коростеня відбудеться десятий найсмачніший і креативний Міжнародний фестиваль - День Деруна!
В меню фестивалю: поліські блюда і смакота, деруныукраїнські, «заморські» і «з викрутасами», майстер-клас з приготування дерунов від мера, дегустації блюд і напоїв, різноманітні конкурси, спектаклі і вікторини.
Місто Коростень щорічно намагається по-особливомурозважити і здивувати своїх гостей. Цього року фестиваль не буде виключенням і обов'язково залишить купу незабутніх вражень.
Як відомо, починаючи з 2008 року, в Коростені щорічно в другу суботу вересня проводитися неординарний фестиваль - День Деруна.
Не випадково саме в Столиці Древлянского Краю заснували таку подію. Адже здавна ці краї рясніли уражаєм картоплі і місцеве населення не з чуток знає усі рецепти приготування, тепер уже національного Коростенского блюда - дерунов. Тепер сюди приїжджає велика кількість туристів з України і інших країн, щоб разом відмітити свято деруна в Коростені.
Щорічно День Деруна в Коростені радує своїх гостей традиційними конкурсами і розвагами, виставками і виступами творчих колективів. Гості урочисто вступають в Клуб любителів дерунов, беруть участь в конкурсі з поїдання дерунів, вчаться готувати деруни на майстер-класі від мера і так далі. Працює традиційна школа дерунярства.
День Деруна в Коростені - ця незабутня подорож у світ національної традиційної кухні, надзвичайногоукраїнського колориту, прикрашених корстенскою самобутністю і гостинністю!
На Першому Міжнародному фестивалі дерунів коростенці випекли найбільший драник в Україні вагою 118 кг, який був занесений до Книги рекордів України. НаДругому Міжнародному фестивалі дерунів в Коростені був урочисто відкритий пам'ятник деруну.
У меню фестивалю: поліські блюда і смакота, деруныукраїнські, «заморські» і «з викрутасами», майстер-клас з приготування дерунів від мера, «депутатські», «козацькі», деруни по-англійськи, польські, німецькі, соціальні і «халявні», дегустації блюд і напоїв.
Гості фестивалю визначатимуть найсмачніший і шукати найдешевший дерун, братимуть участь в дерунярскої лотереї.
ПРОГРАМА СВЯТА
Власне, від способу приготування оладок (тертої або як кажуть у деяких регіонах – дертої картоплі) й походить назва «деруни». Рецепти картопляних оладок можна зустріти у Польщі, у Росії і навіть в Ізраїлі. Однак саме білоруси вважають деруни («драніки») своєю національною стравою________________________________________В Україні деруни шанують не менш свято. Залежно від регіону, вони мають різні назви (деруни, картопляники, кремзлики, беці). А в місті Коростені, що на Житомирщині, навіть щорічно проводять Міжнародний фестиваль дерунів, на якому, окрім масового готування та поїдання картопляних оладок, обов’язковим є встановлення гіннесівських рекордів. Так, у 2008 році там випекли велетенський дерун вагою 118 кг, 240 см завдовжки та 114,5 см завширшки. У цьому місті так шанують смажені деруни, що навіть встановили пам’ятник улюбленій картопляній страві!
Традиційно деруни готують із тертої сирої картоплі з додаванням цибулі, часнику та яєць. Технологія приготування дуже проста: натерти картоплю, перемішати всі інгредієнти і смажити на пательні. Однак, як і у всіх рецептах, у цієї страви теж є свої секрети.
Найкраща картопля дерунів – з підвищеним вмістом крохмалю. Звертайте увагу на зрілі і міцні картоплини, які мають шорстку шкірку і жовтувату серединку. Така картопля не тільки впливає на смакові якості, а також допоможе зберегти форму готових дерунів. Молода картопля не підходить для дерунів саме через низький вміст крохмалю.
Натирати очищену картоплини потрібно на дрібній терці, чергуючи з цибулею. Тоді суміш не потемніє. Можна перекрутити картоплю у м’ясорубці, у блендері або в кухонному комбайні. А деякі рецепти дерунів вимагають натирання картоплі на грубій тертці.
Якщо суміш вийшла надто рідкою, не варто додавати багато борошна, краще обережно злийте зайвий сік і всипте максимум 2-3 столові ложки. Через надмірну кількість борошна у дерунів буде «гумова» консистенція.
Смажити деруни необхідно на добре розігрітій чавунній або керамічній пательні з достатньою кількістю соняшникової олії – щоб вона наполовину покривала картопляну суміш. Тоді оладки вийдуть рум’яними, з хрусткою скоринкою і ніжною серединкою. А щоб деруни не були надто жирними, викладайте їх на паперові серветки, щоб увібрати зайвий жир.

Рецепт справжніх гуцульських кремзликів.
Дерунний торт з грибами
Інгредієнти: 600 г почищеної картоплі, 3 яйця, 3 цибулини, 200 мл сметани, 400 г печериць, сіль, перець, зелень, олія для смаження.
Рецепт. Почищену картоплю та 2 цибулини натерти на дрібній тертці. Додати яйця, сіль, перець, 3 столові ложки сметани, ретельно вимішати, щоб тісто було рідке і однорідне. На невеликій розігрітій пательні смажити тонкі (наскільки це можливо) млинці , наливаючи картопляну суміш черпаком у центр сковорідки, а потім «розмазуючи» картопляну масу ложкою по всій поверхні. Обережно перевертати лопаткою, щоб млинець не порвався. Виходить у середньому 4-6 млинців. Цибулю порізати дрібними кубиками, печериці – пластинками. Підсмажити на олії цибулю, туди ж покласти гриби та смажити до готовності. Додати решту сметани і смажити ще 10-15 хвилин, постійно помішуючи. Охолодити. Картопляні коржі змастити сметанно-грибною начинкою. Зверху прикрасити цілими печерицями. Поставити тортик на 10-15 хвилин у духовку, щоб нагрівся, прикрасити зеленню та подавати.

Деруни картопляно-гарбузові
500 г картоплі, 500 г гарбуза, 2 яйця, 3 ст. ложки борошна, 100 мл молока, сіль, перець на смак, олія для смаження, сметана для подачі.
Рецепт. Почищену картоплю натерти на дрібній тертці. Молоко закип’ятити. Тонкою цівкою гаряче молоко влити в картопляну масу, постійно помішуючи. Дати постояти 5-7 хвилин. Після цього злити зайву рідину. Гарбуз очистити від насіння, волокон та шкірки, натерти на дрібній тертці. Відокремити жовтки від білків. До картоплі додати потертий гарбуз, жовтки яєць, борошно, посолити і поперчити на смак. Яєчні білки збити у густу піну, акуратно ввести їх у гарбузово-картопляну масу. Розігріти пательню, влити олію. Ложкою викладати картопляно-гарбузову масу, смажити деруни на середньому вогні з обох сторін до рум’яної скоринки. Подавати гарячими, зі сметаною.

АКЦІЯ
Нещодавно координаційна рада Всеукраїнської благодійної акції «Виростиш кавбуз - одержиш приз!» (вже втретє проходитиме в рамках Міжнародного фестивалю дерунів у Коростені 8 вересня 2018 року) зібралася на обійсті Берегині дендропарку «Перемога», заснованого почесним громадянином Коростеня, професором, директором Центру духовного відродження та оздоровлення людини і довкілля Анатолієм Потопальським, Марії Іванівни. Під час обговорення було визначено цьогорічних переможців акції. намічено план її проведення. Ця акція народилася з ідеї вже згаданого Анатолія Івановича спільно з Коростенським міським головою Володимиром Москаленком та дитячим письменником, головним редактором благодійної вільної газети «Вечірній Коростень» Віктором Васильчуком.
Відтак ласкаво просимо всіх бажаючих взяти участь в благодійній акції «Виростиш кавбуз- одержиш приз!» (місце в парку «Древлянський»: з лівого боку центрального фонтану, як іти до сцени). Початок о 12-й годині.
На знімку: (перший ряд) Марія Іванівна Потопальська зі своїми маленькими друзями, (другий ряд зліва-направо) Віктор Васильчук, Маргарита Арешонкова, Антоніна Іванівна, Володимир Нагорняк, племінник Юрій.

КАВБУЗ «ЗДОРОВ’ЯГА» - найбільша у світі диво-дивна цілюща ягода, одержана оригінальним способом при допомозі дії препаратів нуклеїнових кислот кавуна і гарбуза, що має світовий пріоритет. Цей спосіб розроблено А. Потопальським – зав. лабораторії модифікації структури біологічно активних речовин Інституту молекулярної біології і генетики Національної академії наук України, директором Інституту оздоровлення і відродження народів України і благодійного фонду «Небодарний цілитель», ініціатором створення міжнародної Братської оздоровчої громади України «Радість» - БОГУ «Радість».
Кавбуз, об'єднуючи характерні властивості батьківських форм (кавуна і гарбуза), має на 20-30% вищу врожайність, приємний смак. Він може використовуватись як кормова і дієтична рослина, бо містить значну кількість каротину і понад 15% цукрів, переважно фруктози, а також сахарозу і глюкозу, клітковину, пектин, білки, фітин, фосфорні сполуки, ферменти, вітаміни А, В, С, В2, РР, мінеральні речовини (калій, кальцій, магній, залізо, кобальт).
Кавбуз займає одне з перших місць серед рослин – джерел каротину. Наявність значної кількості бета-каротину в кавбузі забезпечує протипухлинний ефект, а також має значення в профілактиці і лікуванні атеросклерозу. З профілактичною метою необхідно вживати не менше 100 г кавбузної маси на добу, що забезпечує необхідну для організму добову кількість бета-каротину - 20 мг.
Завдяки наявному комплексу пектинів і інших біологічно активних речовин кавбуз і продукти його переробки (олія, сік, джем, пюре, цукати, варення, желе, паста, сухий порошок, та ін.) є ефективним засобом для виведення з організму важких металів і радіонуклідів. Ці продукти рекомендовано при загальному виснаженні організму, для дитячого і дієтичного харчування при діабеті, захворюваннях печінки, нирок, серцево-судинної і нервової системи, порушеннях обміну речовин (ожиріння, подагра, набряки), статевих розладах, особливо при імпотенції і аденомі простати у чоловіків.
Кавбуз може використовуватись як ефективний радіопротектор та антиоксидант при радіаційному опроміненні, що важливо для запобігання наслідків Чорнобильської аварії. Велике значення в цьому відіграють харчові волокна, до яких відносяться пектинові речовини, клітковина. 500 г кавбузу на день забезпечує половину добової потреби в харчових волокнах. Біологічне значення пектинів, і в цілому харчових волокон, проявляється в їх здатності зв'язувати радіоактивні частини та продукти радіолізу та виводити їх з організму. З пектином зв'язуються також важкі метали та токсичні речовини. Встановлено, що 1 г пектину здатний зв'язувати від 160 до 420 мг стронцію.
Насіння кавбуза на протязі 40 поколінь зберігає проміжну округлу форму з жовтувато-коричневим забарвленням верхньої оболонки, що нагадує насіння кавуна, і нижньою оболонкою білого кольору, яка виявляється після зняття верхньої і нагадує оболонку насіння гарбуза. Корінь стержневий, стебло гіллясте довжиною до 3-х метрів, листя велике, закругленої форми. Ягода смугасто-зеленого з оранжевим відтінком кольору, маса її до 25-65 кг, кількість переважно три-чотири на один кущ. Оболонка тонка, міцна, тому добре зберігається. М’якуш оранжевого кольору, м’який, його товщина досягає 4-10 см.
З насіння кавбузу в Інституті оздоровлення і відродження народів України разом із співвиконавцями розроблені і виготовляються харчова олія «Кавбузол», ефективний ентеросорбент Кавбузсорб, а з м’якоті - медово-кавбузові композиції і пюре.
Насіння кавбуза, як і гарбуза звичайного, ефективний глистогінний засіб. Вони корисні дітям, вагітнім жінкам, літнім людям понад 55-85 років, коли небажані хімічні глистогінні пре¬парати.
При нирково-кам"яній і жовчо-кам"яній хворобі, подагрі, пухлинах простати, атеросклерозі, передчасному старінні і склерозі вживають олію з насіння по 20-30 крапель або по чайній ложці три рази на день на протязі 1-2 міся¬ців.
При набряках, хворобах печінки, нирок, артритах, атонії кишечни¬ка, передчасному старінні, атеросклерозі, діабеті, ожирінні, екземі і псоріазі вживають свіжий м’якуш або продукти його переробки без обме¬жень.
Продуктивність домашніх тварин і птиці при згодовуванні кавбуза значно підвищується. Молоко набуває додаткових цілющих властивостей.
Радіопротекторна дія кавбуза. Завдяки наявному комплексу пектинів і інших біологічно активних речовин кавбуз і продукти його переробки (сік, джем, пюре, варення, цукати, сухий порошок, олія, шрот та ін.) є ефективним засобом для виведення з організму важких металів і радіонуклідів. Ці продукти рекомендовано при загальному виснаженні організму, для дитячого і дієтичного харчування при діабеті, захворюваннях печінки, нирок, серцево-судинної і нервової системи, порушеннях обміну речовин (ожиріння, подагра, набряки), статевих розладах, особливо при імпотенції і аденомі простати.
Iнститутом експериментальної радіології Академії медичних наук України та Науковим центром радіаційної медицини вивчені властивості кавбуза як радіопротектора і встановлено його оздоровчий вплив на нервову та ендокринну, особливо статеву, системи організмів, що перебувають в умовах дії низьких доз радіації.
За результатами конкурсу Міжнародної Асоціації «Допомога родинам Чорнобиля» на кращий фармацевтичний препарат, лікувальний засіб, продукт харчування, що сприяє виведенню радіонуклідів з організму людини і її оздоровленню, Кавбуз і лікувально-профілактичні вироби з нього нагороджено Знаком Благодійства «За допомогу родинам Чорнобиля SOS-86» (диплом № 006 від 26.04.96 р.).

Коментоване Популярне

Приєднуйтесь!