«КАВБУЗ НА ГОРОДІ – ЗДОРОВ`Я У ГОСПОДІ!»

Версія для друку
0809171

Ось і завершилася цьогорічна акція «Виростиш кавбуз – одержиш приз!», що проходить у рамках Міжнародного фестивалю дерунів, започаткована професором, почесним громадянином Коростеня Анатолієм Потопальським, міським головою Володимиром Москаленком та дитячим письменником і заслуженим журналістом України Віктором Васильчуком. За її умовами на адресу редакції тижневика «Вечірній Коростень» треба було надіслати фото, вирощеного власноруч надзвичайно корисного дива під назвою КАВБУЗ. І знімки та відгуки до Коростеня полетіли майже з усіх куточків Житомирщини та України. Пропонуємо вашій увазі деякі з них.

Вікторія Миколаївна ПОНОМАРЬОВА з Коростеня пише: «Я посiяла насiння Кавбуза, яким зі мною поділилися знайомі, в селі Каленському. Зiйшло все, розвивались рослини нормально, до осенi на кожнiй рослинi по 1 плоду. Наступного року планую поділитися насінням зі знайомими, вони зацікавилися і просять мене про це. Ще трохи почекаю і спробую разом з близькими смаковi якостi ягоди. Кажуть її можна їсти в будь-якому виглядi. Бажаю успiхiв у роботі науковцям, які винайшли це чудо природи. Доброго здоров'я аби ви могли робити добро і надалі.»
Пiдтримуючи свою попередницю, Сергій Віталійович ВОЙТЮК з Ушомира Коростенського району пише: « Посадив Кавбуз вперше. Насiнням зі мною поділилася редакція газети «Вечірній Коростень». Не розумію, чому ця рослина до цих пір не має широкого розповсюдження. Адже у цiєї культури велике майбутнє як для дієтичного та лікувального харчування, так i для кормiв для худоби. Наступного року картоплю саджати не буду, усю земельну ділянку віддам під Кавбузи.»
Сім'я БОЙЧЕНКО – Василь Григорович та Валентина Антонівна, що проживають у с. Вишевичі Радомишльського р-ну Житомирської області виростили близько сотні Кавбузів для вигодовування великої рогатої худоби, не задумуючись над тим, що і самі можуть використовувати Кавбузи, як для лікування так і для профілактики від різного роду захворювань.
«Кавбузи ми вирощуємо вже не один рік. І одразу вони полюбилися всій родині. Сама ягода досить проста у догляді та стійка до шкідників. Одна вимога – потрібна простора і достатньо сонячна ділянка для її дозрівання. А потім підживлення, прищеплення пагонів, адже вони виростають на кілька метрів і на них утворюються щораз нові плоди, які будуть забирати все найкраще від тих ягід, які вже почали достигати. Ну і звичайно, потрібно поливати рослину. Якщо доглядати правильно, то і врожай вразить своїми розмірами, вагою і стане своєрідною домашньою аптекою від багатьох хвороб, особливо взимку.»
Олена Іванівна ЦИГАНЕНКО з Коростеня ділиться: «Протягом двох років вирощую Кавбуз. Ця рослина показала себе невибагливою. Плоди виросли до 20 кг, солодкі. В кашу, зварену з Кавбуза, не треба додавати цукор. Дуже добрий і корисний свіжий Кавбузовий сік. Тепер і сусіди просять насіння цієї культури. Обов`язково поділюсь. Велике спасибі селекціонерам і керівництву вашого закладу за цю цінну рослину, а газеті «Вечірній Коростень» за її пропаганду».
«Шановний Вікторе Борисовичу! Пише Вам родина КОЗАЧКІВ, мешканці села Залізного Васильківського району Київської області. Вже кілька років як ми придбали насіння кавбуза – найбільшої у світі цілющої ягоди, гібриду кавуна та гарбуза, який одержаний за оригінальною технологією Анатолія Івановича Потопальського і в минулому році зібрали значний врожай, яким поділилися із знайомими та родичами. Цей красивий плід прикрасив наш ділянку, крім того поряд з кущами кавбуза ми отримали значний врожай картоплі, що теж було для нас приємною несподіванкою.
Кавбуз має величезну кількість вітамінів, застосовують при лікуванні діабету, захво-рюваннях печінки, нирок, серцево-судинної системи, шлунково-кишкового трату, порушеннях обміну речовин, анемії, інфекційних хворобах та ін. Підвищує імунітет. В дитячому харчуванні незамінний. Надзвичайно солодкий та смачний.
З кавбуза робимо цукати – проварюємо з цукром, лимоном і апельсином, а потім сушимо в сушарці. Після того як кавбуз набуває бурштиново-золотистого кольору, його пересипаємо цукровою пудрою, і в банки, під капронову чи металеву кришку, виходить смачно і корисно, за смаком нагадує курагу та може зберігатися кілька років. Крім того насіння перемелюємо на кофемолці і отримуємо лікувальний препарат, який вже 2 роки вживає наш літній батько. Також з кавбуза та яблук робимо смачний та корисний сік.
Хочеться через Ваше видання передати щиру подяку та низький уклін Анатолію Івановичу, за розум, вірність своїй справі та Божого благословення у всіх починаннях!»
Тетяна Василівна СТЕПАНЕЦЬ з с. Тарасівка, Білоцерківського р-ну Київської області пише: «Дуже задоволена тим, що познайомилася з Кавбузом – молекулярно-генетичним гібридом, створеним Інститутом молекулярної біології. Цьогоріч він вразив мене своїми розмірами, адже врожай з однієї насінини на моїй господі склав більше 35 кг. Чула, що буває і набагато більшим. Ну хіба це не диво? М'якоть кавбуза помаранчева, м'яка, соковита, ароматна, солодка. Одним словом – смакота та ще й корисна! Дякую!»
Олена Володимирівна ПЛИСЮК з смт. Вороновиця Вінницької області пише: «Цьогоріч спробувала вирощувати Кавбуз на грядках, зайнятих картоплею та буряками. Результат відмінний, врожай зібрала набагато більший. Вага кожного плоду від 20 кг. Дякую вченим за новітній винахід і можливість відчути на собі його оздоровчий вплив.»
Принагідно нагадуємо, що переможцями акції «ВИРОСТИШ КАВБУЗ – ОДЕРЖИШ ПРИЗ!» у минулому році стали: господині із Андрушівського району – Людмила Ройко і Валентина Юзьвак, друге місце посіла коростенка Валентина Вигівська, а третє дісталося Андрію Польовому з Ходаків (Коростенщина).
Про підсумки акції – пізніше. А поки 9-го вересня поспішайте до нас, будемо роздавати насіння кавбуза.

На знімку: коростенка Вікторія Пономарьова.

Comments

Написати новий коментар

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

Коментоване Популярне

Приєднуйтесь!