КАВБУЗ «ЗДОРОВ’ЯГА» - найбільша у світі диво-дивна цілюща ягода

Версія для друку
21-817

Авторське свідоцтво України на новий сорт рослин № 051
(Свідоцтво про Державну реєстрацію № 05119 -12.02.2003)

Кавбуз - одна з нових культурних рослин, одержана оригінальним способом при допомозі дії препаратів нуклеїнових кислот кавуна і гар¬буза, що має світовий пріоритет. Цей спосіб розроблено А.I. Пото¬пальським – зав. лабораторії модифікації структури біологічно активних речовин Інституту молекулярної біології і генетики Національної академії наук України, директором Інституту оздоровлення і відродження народів України і благодійного фонду «Небодарний цілитель», ініціатором створення міжнародної Братської оздоровчої громади України «Радість» - БОГУ «Радість».
Кавбуз, об'єднуючи характерні властивості батьківських форм (ка¬вуна і гарбуза), має на 20-30% вищу врожайність, приємний смак. Він може використовуватись як кормова і дієтична рослина, бо містить знач¬ну кількість каротину і понад 15% цукрів, переважно фруктози, а також сахарозу і глюкозу, клітковину, пектин, білки, фітин, фосфорні сполу¬ки, ферменти, вітаміни А, В, С, В2, РР, мінеральні речовини (калій, кальцій, магній, залізо, кобальт).
Кавбуз займає одне з перших місць серед рослин – джерел каротину. Наявність значної кількості бета-каротину в кавбузі забезпечує проти¬пухлинний ефект, а також має значення в профілактиці і лікуванні ате¬росклерозу. З профілактичною метою необхідно вживати не менше 100 г кавбузної маси на добу, що забезпечує необхідну для організму добову кількість бета-каротину - 20 мг.
Завдяки наявному комплексу пектинів і інших біологічно активних речовин кавбуз і продукти його переробки (олія, сік, джем, пюре, цукати, варення, желе, паста, сухий порошок, та ін.) є ефективним засобом для виведення з організму важких металів і радіонуклідів. Ці продукти рекомендовано при загаль¬ному виснаженні організму, для дитячого і дієтичного харчування при діабеті, захворюваннях печінки, нирок, серцево-судинної і нервової системи, порушеннях обміну речовин (ожиріння, подагра, набряки), ста¬тевих розладах, особливо при імпотенції і аденомі простати у чоловіків.
Кавбуз може використовуватись як ефективний радіопротектор та ан¬тиоксидант при радіаційному опроміненні, що важливо для запобігання наслідків Чорнобильської аварії. Велике значення в цьому відіграють харчові волокна, до яких відносяться пектинові речовини, клітковина. 500 г кавбузу на день забезпечує половину добової потреби в харчових волокнах. Біологічне значення пектинів, і в цілому харчових волокон, проявляється в їх здатності зв'язувати радіоактивні частини та продук¬ти радіолізу та виводити їх з організму. З пектином зв'язуються також важкі метали та токсичні речовини. Встановлено, що 1 г пектину здатний зв'язувати від 160 до 420 мг стронцію.
Iнститутом оздоровлення і відродження народів України спільно з АО фірма КЕБОС і інститутами гігієни харчування Національної Академії Наук та Мінздоров'я України розроблені технічні умови на випуск дос¬лідної партії пюре з кавбузу для харчування і оздоровлення дітей, особливо зони Чорнобильської катастрофи. А з науково-дослідним інститутом бджільництва Академії аграрних наук розроблено за оригінальною методикою дві композиції – медово-кавбузова та медово-насіннева пасти.
Насіння кавбуза на протязі 40 поколінь зберігає проміжну округлу форму з жовтувато-коричневим забарвленням верхньої оболонки, що нага¬дує насіння кавуна, і нижньою оболонкою білого кольору, яка виявляється після зняття верхньої і нагадує оболонку насіння гарбуза. Корінь стержневий, стебло гіллясте довжиною до 3-х метрів, листя велике, закругленої форми. Ягода смугасто-зеленого з оранжевим відтінком кольору, маса її до 25-65 кг, кількість переважно три-чотири на один кущ. Оболонка тонка, міцна, тому добре зберігається. М’якуш оранжевого кольору, м’який, йо¬го товщина досягає 4-10 см.
Кавбуз дає високі врожаї на різних грунтах при звичайній для гар¬бузових культур агротехніці від південних районів до широти Москви. На протязі тривалого часу не переопилюється. При молекулярно-генетич¬ному аналізі цієї рослини встановлено наявність відмінностей у складі нуклеотидів геномної ДНК порівняно з кавуном і гарбузом, а також скла¬ду білків і цукрів, що підтверджує перспективність використання такого методу прискореного одержання нових форм рослини. Зараз на основі кавбуза одержано високоолійну форму рослини "Кавбудек", вміст високоякісної олії в його на¬сінні досягає 45-55%, інші перспективні форми.
Способи застосування. Кавбуз використовують для харчових потреб, для профілактики і лікування різних захворювань.
З насіння кавбузу в Інституті оздоровлення і відродження народів України разом із співвиконавцями розроблені і виготовляються харчова олія «Кавбузол», ефективний ентеросорбент Кавбузсорб, а з м’якоті - медово-кавбузові композиції і пюре.
Насіння кавбуза, як і гарбуза звичайного, ефективний глистогінний засіб. Вони корисні дітям, вагітнім жінкам, літнім людям понад 55-85 років, коли небажані хімічні глистогінні пре¬парати.
При нирково-кам"яній і жовчо-кам"яній хворобі, подагрі, пухлинах простати, атеросклерозі, передчасному старінні і склерозі вживають олію з насіння по 20-30 крапель або по чайній ложці три рази на день на протязі 1-2 міся¬ців.
При набряках, хворобах печінки, нирок, артритах, атонії кишечни¬ка, передчасному старінні, атеросклерозі, діабеті, ожирінні, екземі і псоріазі вживають свіжий м’якуш або продукти його переробки без обме¬жень.
Продуктивність домашніх тварин і птиці при згодовуванні кавбуза значно підвищується. Молоко набуває додаткових цілющих властивостей.
Радіопротекторна дія кавбуза. Завдяки наявному комплексу пектинів і інших біологічно активних речовин кавбуз і продукти його переробки (сік, джем, пюре, варення, цукати, сухий порошок, олія, шрот та ін.) є ефективним засобом для виведення з організму важких металів і радіонуклідів. Ці продукти рекомендовано при загаль¬ному виснаженні організму, для дитячого і дієтичного харчування при діабеті, захворюваннях печінки, нирок, серцево-судинної і нервової системи, порушеннях обміну речовин (ожиріння, подагра, набряки), ста¬тевих розладах, особливо при імпотенції і аденомі простати.
Інститутом оздоровлення і відродження народів України розроблені і виробляються на основі кавбузу:
- олія з насіння кавбуза доктора А.І. Потопальського «Кавбузол» (ТУ У 15.4 -16306764-001:2006);
- шрот харчовий із насіння кавбуза доктора А.І. Потопальського «Кавбусорб» (ТУ У 15.4 -16306764-002:2007)
- добавки дієтичні на основі рослинної сировини доктора А.І. Потопальського (ТУ У 10.8-16306764-003:2013) : «Кавбусорб глистогінний», «Кавбусорб-омолоджувач», «Кавбусорб протидіабетичний».
Спільно з фірмою КЕБОС і Дослідним інститутом гігієни харчування Міністерства охорони здоров'я України нами розроблена та затверджена відповідними органами технологія виробництва пюре кавбуза, яка в першу чергу рекомендована в дитячому харчуванні. Смачні і корисні кавбузові цукати.
Iнститутом експериментальної радіології Академії медичних наук України та Науковим центром радіаційної медицини вивчені властивості кавбуза як радіопротектора і встановлено його оздоровчий вплив на нервову та ендокринну, особливо статеву, системи організмів, що перебувають в умовах дії низьких доз радіації.
Людмила Порохняк, доктор медичних наук, професор, завідуюча лабораторією експериментальної ендокринології Наукового центру радіаційної медицини НАН України пише: «На особливу ува¬гу заслуговує новітній винахід вчених у галузі селекції - кавбуз. Це гібрид кавуна та гарбуза. Успадкувавши найкращі риси своїх "бать¬ків", він є незамінним як у дитячому, так і в дієтичному та ліку¬вальному харчуванні. Виростити його на грядці не важче, ніж кавун чи гарбуз. Iнститутом експериментальної радіології вивчені властивості кавбуза як радіопротектора і встановлено його оздоровчий вплив на нервову та ендокринну системи організмів, що перебувають в умовах дії низьких доз радіації». Оздоровча дія добавок м’якуша кавбуза зберігається при випіканні хлібо-булочних виробів, які довго не черствіють, солодких млинців – кавбузників і знаменитих древлянських дерунів.
За результатами конкурсу Міжнародної Асоціації «Допомога родинам Чорнобиля» на кращий фармацевтичний препарат, лікувальний засіб, продукт харчування, що сприяє виведенню радіонуклідів з організму людини і її оздоровленню, Кавбуз і лікувально-профілактичні вироби з нього нагороджено Знаком Благодійства «За допомогу родинам Чорнобиля SOS-86» (диплом № 006 від 26.04.96 р.).
Прочитати про кавбуз можна в численних матеріалах в газетах, журналах, інтернеті та книгах:

1. Потопальський А.І., Юркевич Л.Н. «Третьому тисячоліттю – нові рослини для здоров’я, добробуту, краси і довголіття» -Київ: «Колобіг», 2005. -168с
2. Потопальський А.І,, Юркевич Л.Н., Воробйова І.І. Кавбуз – найбільша у світі цілюща ягода –Вінниця, “Нова книга”, 2004. -80с.
3. Потопальський А.I., Юркевич Л.Н., Воробйова I.I. «Ходить кав¬буз по городу» -Київ: ДВПП Мiннауки України, 1999. -42с,

Довідки за адресами:
03143, м. Київ, вул. Заболотного, 150, офіс 206
Інститут оздоровлення і відродження народів України
Тел.: (044) 526-11-39, 526-96-21, 063-506-15-03, 067-996-02-04 факс: (044) 526-07-59
E-mail: potopalsky@imbg.org.ua
www.potopalsky.kiev.ua

Comments

Написати новий коментар

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

Приєднуйтесь!